Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Φωτοβολταικά: αντιδράσεις για τους ειδικούς όρους εγκατάστασης
Ισχυρό πλήγμα για την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών και προβλήματα σε χιλιάδες επενδυτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη με την οποία καθορίζονται οι ειδικοί όροι εγκατάστασης φωτοβολταικών στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», πρόκειται για την απόφαση που απαγορεύει σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη γύρω στο οικόπεδο έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης.
Με τις εν λόγω ρυθμίσεις βγαίνουν εκτός αγοράς το σύνολο σχεδόν των εγχωρίων παραγόμενων συστημάτων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΥΦ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των σταθερών βάσεων και πολύ περισσότερο των ηλιοστατών – tracker, (συστημάτων δηλαδή που επιτρέπουν στο φωτοβολταϊκό να παρακολουθεί την πορεία του ήλιου και να αυξάνει ραγδαία την απόδοσή του) που κατασκευάζονται από τις ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες δεν πληρούν το κριτήριο των 2,5 μέτρων ύψος, ούτε μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν.
Αντίθετα, το κριτήριο αυτό «ταιριάζει γάντι» σε συγκεκριμένα εισαγόμενα συστήματα στήριξης που πολιορκούν επίμονα την ελληνική αγορά.
Από την άλλη, η σύνδεση του ύψους των συστημάτων με την ελάχιστη απόσταση από τα όρια του γηπέδου (στα άρτια και οικοδομήσιμα) οδηγεί σε υπερβολική αύξηση της απαιτουμένης έκτασης με αποτέλεσμα να καθιστά απαγορευτική τη χρήση ηλιοστατών – tracker.
Από την άλλη πλευρά, κύκλοι προσκείμενοι στην υπουργό Περιβάλλοντος, δηλώνουν ότι η απόφαση για το ύψος των trackers ελήφθη προκειμένου, να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στα γειτονικά οικόπεδα, καθώς η εγκατάσταση μπορεί να βρίσκεται σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τώρα πάνε αυτά. Κάθε σπίτι θα έχει υποχρεωτικά το δικό του φωτοβολταικο! Επιτέλους κάτι σωστό για το περιβάλλον και για όλους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή