Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Paulo Coelho: The Story Of The Pencil


Ένα μικρό αγόρι παρατηρούσε για ώρα τη γιαγιά του να γράφει ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε, "Τι Γράφεις; Γράφεις μια ιστορία για αυτά που έχουμε κάνει; Μήπως η ιστορία αφορά εμένα;"

Η γιαγιά τότε σταμάτησε να γράφει και είπε στον εγγονό τα εξής:
"Ναι, πράγματι για σένα γράφω, αλλά αυτό που έχει σημασία πιο πολύ και από τις ίδιες τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ για να γράψω. Ελπίζω ότι μεγαλώνοντας θα γίνεις σαν αυτό εδώ το μολύβι."

Εντυπωσιασμένο το αγόρι, γεμάτο έκπληξη και απορία κοίταξε το μολύβι. Τίποτε όμως το ξεχωριστό δε φαινόταν να υπάρχει. "Μα είναι όπως όλα τα άλλα που έχω δει!", είπε.

"Εξαρτάται πως βλέπει κανείς τα πράγματα. Αυτό το μολύβι διαθέτει πέντε ιδιότητες. Αν τις ακολουθείς πιστά τότε θα τα καταφέρεις να γίνεις ένα άτομο σε αρμονία με τον κόσμο γύρω του." Απάντησε η γιαγιά και συνέχισε εξηγώντας:

"Πρώτη ιδιότητα: καθένας μας είναι ικανός για σπουδαία πράγματα. Όμως ποτέ μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα κάποιο χέρι που καθοδηγεί τα βήματα σου. Αυτό το χέρι το ονομάζουμε Θεό, και Εκείνος είναι αυτός που μας καθοδηγεί κατά τη βούληση του."

"Δεύτερη ιδιότητα: πού και πού πρέπει να σταματάω το γράψιμο για να ξύσω το μολύβι. Το ξύσιμο πιθανόν να κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά μετά θα έχει γίνει πολύ πιο μυτερό. Αντίστοιχα λοιπόν κι εσύ πρέπει να μάθεις να υπομένεις τον πόνο και τις στενοχώριες, μόνο έτσι θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος."

"Τρίτη ιδιότητα: το μολύβι μας δίνει πάντα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη γόμα για να σβήσουμε τα λάθη μας. Αυτό σημαίνει ότι το να διορθώνουμε κάτι λάθος που κάναμε, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Αντίθετα, μας βοηθάει να κρατηθούμε στο δρόμο της δικαιοσύνης."

"Τέταρτη ιδιότητα: αυτό που πραγματικά μετράει σε ένα μολύβι δεν είναι το ξύλινο εξωτερικό του. Αυτό που έχει σημασία είναι ο γραφίτης που έχει στο εσωτερικό του. Γι' αυτό κι εσύ πάντα να προσέχεις και να δίνεις σημασία σε ότι συμβαίνει μέσα σου."

"Και τέλος, η πέμπτη ιδιότητα που το μολύβι διαθέτει: αφήνει πάντα ένα σημάδι. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, θα πρέπει να ξέρεις πως ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει σίγουρα κάποιο σημάδι. Στο εξής, αυτό προσπάθησε να το θυμάσαι σε κάθε σου πράξη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου