Η οικονομική κρίση -πέρα από όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αυτονόητα συνεπάγεται- φαίνεται ότι βλάπτει σοβαρά και την υγεία μας. Δεν είναι υπερβολή, αρκεί να σας πούμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην ψυχική υγεία έχουν επισημανθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Καθημερινές συνήθειες μέχρι χθες (όπως η έξοδος για ένα ποτό με φίλους ) αρχίζουν να μοιάζουν πια με πολυτέλεια και σε όλες τις συζητήσεις στο γραφείο, στις παρέες, στο σπίτι το θέμα που κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον. Η ζωή μας έχει αλλάξει και αυτή η έλλειψη σταθερότητας και ασφάλειας δεν μπορεί παρά να ρίχνει την ψυχολογία και τις αντοχές μας. "Οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την ηρεμία της ζωής μας αλλά και της ζωές των αγαπημένων μας προσώπων, είναι αναπόφευκτο να μας τρομάζει και να μας δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια", δηλώνει η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου.
"Η οικονομική κρίση που περνά η χώρα πλήττει το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουμε, καθώς λόγω του τρόπου ζωής μας , πολλά από τα αγαθά που χρειαζόμαστε ή θέλουμε, έχουν τιμή. Για να ικανοποιήσουμε δηλαδή τις ανάγκες μας καθώς και τις ανάγκες της οικογένειάς μας, πρέπει να έχουμε και την οικονομική δυνατότητα."
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα οικονομικά μέτρα με αποτέλεσμα να αισθάνονται πίεση, στρες, φοβίες, θυμό, ακόμη και συμπτώματα κατάθλιψης.
"Η ανασφάλεια στον οικονομικό τομέα, που μας δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον, επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας πρακτικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά", επισημαίνει η κ. Θεοδοσίου.
"Οι ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις, η οικογένεια και η σχέση με τα παιδιά μας, οι κοινωνικές συναναστροφές και σαφώς ο εργασιακός χώρος, επηρεάζονται από το στρες που μας διακατέχει και που μας εμποδίζει από το να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά. Οι στιγμές ηρεμίας και απόλαυσης υπονομεύονται από ένα συνεχές άγχος, μια πίεση που πολλές φορές μας κάνει να ξεσπούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ή στον ίδιο μας τον εαυτό.
Ιδιαίτερα τα άτομα που είναι από τη φύση τους αγχώδη, αισθάνονται σχεδόν ανυπόφορο το βάρος της οικονομικής ανασφάλειας", προσθέτει.
Μην αφήνετε την οικονομική κρίση να σας φέρει στα ... πρόθυρα κρίσης
Η νέα οικονομική τάξη πραγμάτων είναι αναπόφευκτο να δημιουργεί μια αβεβαιότητα και μια ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά και μια αίσθηση απώλειας ελέγχου δεδομένου ότι πρόκειται για μια γενικότερη κατάσταση που δεν μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε.
Παρόλα αυτά ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτή την περίπτωση είναι ο πανικός και η καταστροφολογία.
Η κ. Θεοδοσίου προτείνει μερικούς απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης:
1. Προγραμματίζουμε τις κινήσεις μας, ώστε να μη μας αγχώνουν ξαφνικά έξοδα που μπορεί να εμφανιστούν.
2. Βρίσκουμε χρόνο αποσυμπίεσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεών μας, π.χ. με μια κοντινή εκδρομή ή με μια βόλτα στην παραλία.
3. Προσπαθούμε να μη χάνουμε τη συγκρατημένη έστω αισιοδοξία μας και την πίστη στις δυνατότητές μας, καθώς το υπερβολικό άγχος μπορεί να μειώσει την απόδοσή μας.
4. Δεν ξεχνάμε να διαχωρίζουμε την οικονομική μας κατάσταση από την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας. Όσο δύσκολα κι αν κερδίζονται, τα χρήματα θα είναι πάντα το μέσο και όχι ο σκοπός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου