Η τεχνολογία στις τηλεοράσεις αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ, με τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας (HD) να θεωρούνται πλέον δεδομένες, και οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ σε χαμηλότερες τιμές. Ποία είναι όμως η διαφορά σε όλες αυτές τις τηλεοράσεις; LCD, Plasma ή Led;
Διαβάστε τον οδηγό μας και επιλέξτε την τηλεόραση που καλύπτει τις ανάγκες σας.
Διαβάστε τον οδηγό μας και επιλέξτε την τηλεόραση που καλύπτει τις ανάγκες σας.
Εάν έχετε σκοπό να αγοράσετε στο προσεχές μέλλον τηλεόραση, τότε αυτός ο οδηγός θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος αφού καλύπτει και τους τέσσερις διαφορετικούς τύπους τηλεοράσεων που κυκλοφορούν σήμερα.
Τηλεοράσεις Plasma
Τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας (HD) Versus κανονικής ευκρίνειας (SD)
Οι τηλεοράσεις και οι οθόνες δημιουργούν εικόνα με τον ίδιο τρόπο, απεικονίζοντας συνδυασμούς χρωμάτων του κόκκινου, πράσινου και μπλε για να δημιοργήσουν εικονοστοιχεία ή αλλιώς pixels. Κάθε τύπος οθόνης έχει και το δικό του μοναδικό τρόπο να δημιουργεί τα pixels, αλλά θεωρητικά όλες κάνουν το ίδιο πράγμα: δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας εικόνας από πολλά μικροσκοπικά στοιχεία με συνδυασμούς των βασικών χρωμάτων.
Για πολλά χρόνια, οι τηλεοράσεις και τα home theaters ήταν χαμηλής ευκρίνειας και τεχνολογίας καθοδικού σωλήνα, και στην καλύτερη περίπτωση απέδιδαν ανάλυση 640 x 480 pixels. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα λήψης εικόνων με υψηλή ευκρίνεια, όταν έπαιζαν σε χαμηλής ευκρίνειας τηλεοράσεις το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο.
H λύση ώστε να μπορούμε να βλέπουμε εικόνες υψηλής ευκρίνειας είναι η δημιουργία τηλεοράσεων με περισσότερα pixels, και έτσι φτάσαμε στις σημερινές widescreen τηλεοράσεις με ανάλυση 1920 x 1080 pixels. Με αυτό τον τρόπο, κάθε pixel είναι μικρότερο, και έτσι η εικόνα φαίνεται ευκρινέστερη και πιο καθαρή. Βέβαια, οι HD τηλεοράσεις και οι οθόνες υπολογιστών είναι πολύ πιο περίπλοκες από απλά το σύνολο των pixels.
Σημαντικοί όροι που πρέπει να γνωρίζεται πριν αγοράσετε HD τηλεόραση
Σε κάθε νέα γενιά τηλεόρασης εμφανίζονται και νέοι όροι, που μας μπερδεύουν ακόμα περισσότερο όταν σκοπεύουμε να αγοράσουμε μια καινούρια. Στη συνέχεια θα δείτε τους πιο συνηθισμένους όρους, τους οποίους κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσετε στην αγορά της νέας σας τηλεόρασης.
Contrast Ratio (Λόγος Αντίθεσης) : Είναι ο λόγος αριθμών μεταξύ του 1:1 έως του 10.000:1 (ίσως και μεγαλύτερο), το οποίο εκφράζει την διαφορά μεταξύ των πιο φωτεινών λευκών και πιο σκοτεινών μαύρων χρωμάτων όπου μπορεί να απεικονίσει η τηλεόραση. Όσο μεγαλύτερος ο λόγος αντίθεσης, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.
Refresh Rate (Συχνότητα Ανανέωσης) : Εκφράζει τη συχνότητα με την οποία η οθόνη ανανεώνει την εικόνα που αναπαράγεται. Όλα τα βίντεο αποτελούνται από 'frames', όπου κάθε frame είναι μια ακίνητη εικόνα και η γρήγορη εναλλαγή των frames μας δίνει την αίσθηση της κίνησης. Η συχνότητα ανανέωσης μετριέται σε Hz ή σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Όσο μεγαλύτερος ο ρυθμός ανανέωσης, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα πάρουμε, αφού επηρεάζονται εικόνες με πολύ και γρήγορη κίνηση. Συνήθως οι Plasma τηλεοράσεις έχουν υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης της εικόνας, με μια συνηθισμένη Plasma να φτάνει τα 600Hz, ενώ οι LCD και οι LED ξεκινάνε από 60Hz, 120Hz, 240Hz και μερικές έως 480Hz.
Pixel Response Time (Χρόνος απόκρισης εικονοστοιχείου) : Παρόμοιος με τη συχνότητα ανανέωσης, ο χρόνος απόκρισης ενός pixel, εκφράζει την ταχύτητα ενός pixel σε milliseconds μέχρι να απεικονίσει μια νέα εικόνα. Ενώ ο χρόνος ανανέωσης εικόνας έχει να κάνει με το hardware της τηλεόρασης και πόσο γρήγορο είναι αυτό, ο χρόνος απόκρισης pixel δείχνει το χρόνο που απαιτεί ένα pixel μέχρι να αλλάξει χρώμα από λευκό σε μαύρο ή από κόκκινο σε πράσινο. Όσο μικρότερος ο χρόνος απόκρισης και σε συνδυασμό με μια καλή συχνότητα ανανέωση εικόνας, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά.
CRT : Cathode Ray Tube ή καθοδικού σωλήνα. Είναι η παλαιότερη τεχνολογία τηλεοράσεων και οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι τηλεοράσεις καθοδικού σωλήνα δεν προτιμούνται πλέον από τους καταναλωτές, και ας έχουν εξαιρετικής ποιότητας εικόνα, επειδή έχουν μεγάλο όγκο και βάρος.
LCD : Η Liquid Crystal Display ή Οθόνη Υγρών Κρυστάλλων, είναι η συνηθέστερη κατηγορία οθονών και τηλεοράσεων. Τη συναντάμε σε φορητούς υπολογιστές, οθόνες Η/Υ και τηλεοράσεις, όπως επίσης και σε οθόνες ξυπνητηριών και σε φούρνους μικροκυμάτων. Οι LCD οθόνες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τις CRT.
LED : H Light Emitting Diode ή Δίοδος Εκπομπής Φωτός, χρησιμοποιεί ένα απλό κύκλωμα το οποίο εκπέμπει φως. Οι οθόνες LED είναι οι πιο πρόσφατες στην αγορά HD τηλεοράσεων.
Plasma : Οι Plasma τηλεοράσεις χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με τις κοινές λάμπες φθορίου. Οι Plasma θεωρούνταν οι Rolls Royce των τηλεοράσεων για αρκετά χρόνια, και οι μόνες που μπορούν να τις απειλήσουν σήμερα είναι οι οθόνες LED, οι οποίες σπρώχνονται πολύ και από τους κατασκευαστές.
Rear Projection (Οπίσθιας Προβολής) : Γνωστές και ως RPTV, οι τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής χρησιμοποιούν projectors που αναπαράγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης στην πίσω πλευρά μεγάλων οθονών, όπως ακριβώς γίνεται και στα σύγχρονα σινεμά.
Composite : Είναι το κίτρινο καλώδιο, το οποίο μεταφέρει εικόνα και χρησίμευε παλιά για μεταφορά αναλογικού σήματος στις τηλεοράσεις. Τα καλώδια Composite μπορούν να μεταδώσουν εικόνα μόνο χαμηλής ευκρίνειας και δεν συνίστανται για HD τηλεοράσεις.
Component : Ένα καλώδιο το οποίο χωρίζεται σε τρία και μοιράζει την εικόνα. Μπορεί να μεταδώσει και HD σήμα.
HDMI : Το HDMI είναι καλώδιο για ψηφιακή μετάδοση εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας. Χρησιμοποιείται από τις περισσότερες σύγχρονες συσκευές, για σύνδεση φορητών υπολογιστών, home cinema και κονσολών με την τηλεόραση.
DVI : Το αντίστοιχο καλώδιο για μεταφορά ψηφιακής εικόνας στους υπολογιστές.
Οθόνες Υγρών Κρυστάλλων (LCD)
Οι οθόνες υγρών κρυστάλλων ή LCD, είναι οι πρώτες οθόνες που κυκλοφόρησαν με λεπτό προφίλ και καλή ποιότητα εικόνας. Παρόλο που δεν έχουν το βάθος χρώματος και το contrast ratio μιας CRT οθόνης, οι σύγχρονες LCD οθόνες έχουν ικανοποιητική απόδοση στα χρώματα και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες υψηλού φωτισμού.
Οι υγροί κρύσταλλοι δεν εκπέμπουν φως, γι' αυτό και πρέπει να έχουν οπίσθιο φωτισμό (backlit) για να παράγουν φωτεινά χρώματα. Όταν μια τηλεόραση είναι στην κατηγορία των LCD, τότε συνήθως χρησιμοποιεί οπίσθιο φωτισμό με CCFLs (Cold Cathode Fluorescent Lamps).
Τηλεοράσεις LED (Light Emitting Diode)
Οι κατασκευαστές προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σπρώξουν τις LED τηλεοράσεις στους καταναλωτές, ενώ στην ουσία δεν προσφέρουν καμία καινοτομία συγκριτικά με τους άλλους τύπους τηλεοράσεων. Οι LED τηλεοράσεις, είναι στην ουσία LCD τηλεοράσεις αλλά αντί οπίσθιο φωτισμό με CCFL φωτίζουν τους υγρούς κρυστάλλους με LED (Διόδους Εκπομπής Φωτός). Φυσικά η χρήση LED προσφέρει πλεονεκτήματα, αλλά οι κατασκευαστές τις δίνουν σε μεγαλύτερη τιμή συγκριτικά με τις LCD, παρουσιάζοντας τη χρήση LED ως νέα τεχνολογία και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας επειδή είναι πιο καινούριες.
Οι LCD τηλεοράσεις με φωτισμό CCFL και οι Plasma καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις οθόνες με φωτισμό LED. Αυτό τις κάνει εξαιρετικά οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον και με πολύ καλά επίπεδα φωτεινότητας. Επίσης δεν χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικά στοιχεία όπως είναι ο υδράργυρος.
Υπάρχουν δύο τύποι τηλεοράσεων LED. Η μια είναι η "edge-lit", με το φωτισμό να βρίσκεται στο περίγραμμα της οθόνης και η άλλη είναι η "full-array" όπου ο φωτισμός βρίσκεται ακριβώς πίσω από την οθόνη. Οι οθόνες edge-lit είναι πάντα λεπτότερες και πιο ελαφριές για το λόγο του ότι οι λαμπτήρες LED δεν βρίσκονται πίσω από την οθόνη. Επίσης, οι edge-lit έχουν λιγότερους λαμπτήρες με αποτέλεσμα να είναι πιο φθηνές από τις full-array τηλεοράσεις. Βέβαια, οι full-array τηλεοράσεις έχουν καλύτερο contrast ratio στην κατηγορία των LED τηλεοράσεων.
Τέλος, οι τηλεοράσεις LED δεν είναι ικανές να φτάσουν το contrast ratio και τα χρώματα μιας Plasma τηλεόρασης. Και παρόλο την εξαιρετική ποιότητα εικόνας που πετυχαίνουν οι LED και γενικώς οι LCD τηλεοράσεις, δεν μπορούν ακόμα να πετύχουν τις επιδόσεις των Plasma τηλεοράσεων.
Τηλεοράσεις Plasma
Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρόνια) περνάει από θετικά φορτισμένα αέρια (πυρήνες νετρονίων και πρωτονίων) μέσα στους λαμπτήρες, τότε όλη αυτή τη διαδικασία την αποκαλούμε Plasma. Με αυτό τον τρόπο η Plasma εκπέμπει φως (φωτόνια) σε διαφορετικά μήκη κύματος (χρώματα).
Οι τηλεοράσεις Plasma παράγουν ίσως την καλύτερη ποιότητα εικόνας που μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στην αγορά. Ο τρόπος λειτουργίας των Plasma τηλεοράσεων είναι ιδανικός για μεγάλα μεγέθη οθονών, και προσφέρει το καλύτερο contrast ratio και την καλύτερη απόδοση χρωμάτων από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία τηλεοράσεων. Επίσης, οι Plasma είναι λεπτού προφίλ και μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχο όπως ακριβώς οι LCD και οι Plasma. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των Plasma τηλεοράσεων είναι ο χρόνος απόκρισης pixel. Οι εικόνες εναλλάσσονται εξαιρετικά γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι πολύ καθαρές εικόνες ακόμα και σε γρήγορες σκηνές. Επίσης οι Plasma τηλεοράσεις έχουν την καλύτερη γωνία θέασης.
Οι Plasma, παρόλο την εξαιρετική τους απόδοση καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια από όλες τις άλλες HD τηλεοράσεις.
Συμπέρασμα
Στον οδηγό δεν συμπεριλάβαμε τις τηλεοράσεις Οπίσθιας Προβολής (RPTVs) οι οποίες αν και έχουν πολύ καλές επιδόσεις και πολύ καλές τιμές στα μεγάλα μεγέθη, τείνουν να εξαφανιστούν από την αγορά.
Επίσης, τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται και οι τηλεοράσεις με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης εικόνων. Προς το παρών είναι πολύ ακριβές, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα καλύψουμε και την αγορά αυτών των τηλεοράσεων.
Τέλος, σύμφωνα με τον παραπάνω οδηγό, κάθε υποψήφιος αγοραστής, ανάλογα με τις ανάγκες του θα επιλέξει και την τηλεόραση που του αναλογεί. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος τύπος τηλεόρασης είναι καλύτερος. Οι χρήστες που θέλουν μια τηλεόραση για video games μπορεί να προτιμήσουν μια LED TV λόγω του καλού χρόνου ανανέωσης και των φωτεινών χρωμάτων. Ενώ οι χρήστες που θέλουν να απολαμβάνουν ταινίες αλλά και αθλητικά με την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας και χρωμάτων, τότε ίσως προτιμήσουν μια τηλεόραση Plasma.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου