Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Υπόθεση υπεξαίρεσης στη νομαρχία Μαγνησίας

«Αδικαιολόγητες αναλήψεις» ύψους 94.000 ευρώ

Υπόθεση «υπεξαίρεσης» όπως τη χαρακτήρισε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ύψους 94.000 ευρώ, απασχολεί τη ΝΑΜ, η οποία ήδη διαβίβασε το σχετικό φάκελο με τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου στην Εισαγγελία Βόλου. Πρόκειται για «αδικαιολόγητες αναλήψεις», όπως τις χαρακτήρισε η γραμματέας της ΝΑΜ Γιόλα Βαλατσού από τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών της ΝΑΜ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αναλήψεις γίνονταν από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ενώ η υπόθεση ήλθε στο φως στο πλαίσιο διαχειριστικού ελέγχου που διέταξε ο Νομάρχης στην οικονομική υπηρεσία με αφορμή την κατάργηση της Νομαρχίας με την εφαρμογή του Καλλικράτη, το Σεπτέμβριο του 2010. Οι δύο υπάλληλοι που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες από τη διεύθυνση Οικονομικού που απασχολούνταν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η γραμματέας της ΝΑΜ Γιόλα Βαλατσού, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αναλήψεις γίνονταν από τον ίδιο πάντα υπάλληλο, που διέθετε την απαιτούμενη εξουσιοδότηση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικού της ΝΑΜ. Στο συγκεκριμένο λογαριασμό κατατίθονταν κάθε μήνα τα χρήματα της μισθοδοσίας και οι ασφαλιστικές εισφορές και γίνονταν κανονικά η ανάλογη ανάληψη από τον υπάλληλο που προσκόμιζε τα παραστατικά στην υπηρεσία του. Ο ίδιος όμως εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα της υπογραφής που είχε, προχωρούσε σταδιακά σε αναλήψεις από το λογαριασμό ποσών που φθάνουν τα 94.000 Ε, καθώς στο λογαριασμό υπήρχε ένα αποθεματικό της τάξης των 100.000 ευρώ περίπου. Τα παραστατικά των συγκεκριμένων αναλήψεων δεν τα προσκόμιζε στην υπηρεσία του, όμως τα πρωτότυπα αλλά και τα αντίγραφα τα είχε η τράπεζα.

Μόλις διαπιστώθηκε το γεγονός στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου, η ΝΑΜ αμέσως ανακάλεσε την εξουσιοδότηση του υπαλλήλου, ζητήθηκαν από την τράπεζα Πειραιώς αντίγραφα των ενταλμάτων πληρωμής, τα οποία αφορούν το συγκεκριμένο υπάλληλο για το χρονικό διάστημα του τελευταίου ενάμιση έτους, ενώ το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου κατατέθηκε στην Εισαγγελία Βόλου. Επίσης ζητήθηκε η συμβολή γραφολόγου για να διαπιστωθεί αν η υπογραφή σε όλες τις αναλήψεις είναι του ιδίου ατόμου.

Τέλος ο εν λόγω υπάλληλος καθώς και ο προϊστάμενός του μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες ενώ διατάχθηκε και ΕΔΕ, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από την τράπεζα το βιντεοσκοπημένο υλικό, εάν υπάρχει, των αναλήψεων κι αναμένεται απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου