Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ επειδή κατήγγειλε την εταιρεία όπου εργαζόταν!


Ήταν διευθύντρια ποιοτικού ελέγχου. Κι όμως κατηγόρησε την πολυεθνική που εργαζόταν ότι διέθετε στην αγορά προβληματικά φάρμακα...

Επί οκτώ χρόνια, η Σέριλ Εκαρντ, πρώην διευθύντρια ποιοτικού ελέγχου της βρετανικής φαρµακοβιοµηχανίας-κολοσσού GlaxoSmithΚline, έδινε μάχη προκειμένου η εταιρεία να αποσύρει από την αγορά επικίνδυνα φάρµακα. Σήμερα, όχι απλώς δικαιώνεται, αλλά ο αµερικανικός Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων (FDΑ), που άσκησε αγωγή κατά της εταιρείας, την επιβραβεύει µε 70 εκατ. ευρώ.
 
Η Εκαρντ είναι η πρώτη υπάλληλος που λαµβάνει τόσο µεγάλη αµοιβή επειδή κατήγγειλε την παράνοµη δράση της εταιρείας όπου εργαζόταν. Η αµοιβή της αποτελεί µέρος του συµβιβασµού – αξίας 540 εκατ. ευρώ – που έκανε η GlaxoSmithΚline µε τον FDΑ, δεδοµένου ότι η φαρµακευτική εταιρεία αντιµετωπίζει ποινικές και αστικές κυρώσεις επειδή πουλούσε εν γνώσει της µολυσµένη παιδική αλοιφή και αναποτελεσµατικό αντικαταθλιπτικό.
 
Συνολικά, η εταιρεία διέθετε στην αγορά 20 προβληµατικά φάρµακα τα οποία παράγονταν σε τεράστια βιοµηχανική µονάδα της στο Πουέρτο Ρίκο. Οπως αποδείχθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης, η GlaxoSmithΚline αγνοούσε συστηµατικά τις σοβαρές καταγγελίες της Εκαρντ, σύµφωνα µε τις οποίες το προσωπικό νόθευε φάρµακα µε σκοπό να τα προωθήσει στη µαύρη αγορά της Λατινικής Αµερικής.
 
Για πρώτη φορά η Εκαρντ αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβληµα µε τα συγκεκριµένα σκευάσµατα τον Ιούλιο 2002. Η εταιρεία, που είχε λάβει προειδοποιητική επιστολή από την αµερικανική υγειονοµική υπηρεσία, την έστειλε στο Πουέρτο Ρίκο για να διενεργήσει έλεγχο στο εργοστάσιό της. Αµέσως µόλις έλαβε γνώση των παρανοµιών, η Εκαρντ ενηµέρωσε τους προϊσταµένους της.

Εκείνοι ωστόσο όχι µόνο την αγνόησαν, αλλά σταδιακά την υποβάθµισαν. Και όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροί της, όταν πλέον έγινε πολύ «ενοχλητική», δηλώνοντας στην εταιρεία ότι δεν θα συµµετάσχει στη συγκάλυψη του σκανδάλου ούτε θα λάβει µέρος σε περαιτέρω συναντήσεις µε τον FDΑ, την απέλυσαν.
 
Μεταξύ άλλων ακατάλληλα προς κατανάλωση κρίθηκαν το ευρείας κατανάλωσης Αvandia που χορηγείται σε διαβητικούς και το αντικαταθλιπτικό Ρaxil, καθώς επίσης και το Τagamet, το Coreg και το Βactroban. Μέχρι στιγµής, δεν έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν πρόβληµα µετά τη λήψη των συγκεκριµένων φαρµάκων. Ωστόσο, όπως επεσήµαναν στο δικαστήριο οι δικηγόροι της Εκαρντ, είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί αν κάποια ασθένεια αποτελεί παρενέργεια του φαρµάκου.
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου