Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Λοβέρδος: Ο αντικαπνιστικός νόμος δε θα μείνει στα χαρτιά!

Την καταστρατήγηση του ισχύοντος νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επιμένει ωστόσο, ότι το σχετικό νομικό πλαίσιο “δε θα μείνει στα χαρτιά”.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα” (04/01), ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως “η απαγόρευση του καπνίσµατος σε όλους τους κλειστούς δηµόσιους χώρους έχει θεσµοθετηθεί µε οµοφωνία όλων των κοµµάτων. Οµως η εφαρµογή του έχει εµφανίσει πολλά προβλήµατα – ειδικά στην τήρηση των µέτρων στα καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος”. Αναζητώντας πιο αποτελεσµατικούς τρόπους για την εφαρµογή του νόµου αναζητά, ιδίως μετά την εορταστική περίοδο, κατά την οποία οι πολίτες κάπνιζαν ελεύθερα σε καφετέριες και µπαρ, το υπουργείο Υγείας πήρε την πρωτοβουλία, µέσα στις επόµενες ηµέρες, να υπάρξει συνεργασία του γενικού γραµµατέα Δηµόσιας Υγείας, Αντώνη Δηµόπουλου, µε τους γενικούς γραµµατείς των συναρµόδιων υπουργείων Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών (Δηµοτική Αστυνοµία), µε σκοπό να εξειδικευτούν ζητήµατα εφαρµογής.
“Πάντως, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας έχουµε καταθέσει τροπολογία για την ένταξη του Σώµατος Επιθεωρητών Υγείας στους ελεγκτικούς µηχανισµούς”, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Επιπλέον, στελέχη του υπουργείου αποδίδουν τη δυσκολία τήρησης του μέτρου στις πρόσφατες δηµοτικές εκλογές και τις αλλαγές σκυτάλης στους δήµους, που είχαν ως αποτέλεσµα απροθυµία ελέγχων.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως στη Θεσσαλονίκη το ?εκέµβριο έγιναν µόλις 139 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 38 πρόστιµα. Μάλιστα, η απροθυµία της πλειονότητας των αρµόδιων υπηρεσιών των δήµων να συνεργαστούν µε το υπουργείο Υγείας φαίνεται και από το γεγονός πως, παρά την υποχρέωσή τους να δηλώνουν τα στοιχεία των ελέγχων σε εύλογο χρόνο, ελάχιστοι είναι αυτοί που τηρούν τη δέσµευσή τους.
Ετσι η εικόνα του αρµόδιου υπουργείου για τους ελέγχους σταµατά στο µήνα Νοέµβριο: σε τέσσερις µεγάλες πόλεις της χώρας έχουν επιβληθεί 270 πρόστιµα, µε την Αθήνα, που διαθέτει το µεγαλύτερο σώµα Δηµοτικής Αστυνοµίας, να είναι "πρωταθλήτρια" σε ελέγχους (3.232).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου