Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Εισπνέουμε Αρσενικό στο Λεκανοπέδιο

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα επιστημόνων που εξέτασαν τη χημική σύσταση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον αέρα του Λεκανοπεδίου, καθώς, όπως διαπίστωσαν, αποτελούνται όχι μόνο από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα αλλά και από το πιο τοξικό στοιχείο που υπάρχει, το Αρσενικό.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Αρσενικό στα μικροσωματίδια (τα PM 2,5) που εισπνέουμε προέρχεται από την καύση ντίζελ που είναι ενδεχομένως κακής ποιότητας, δηλαδή από αυτοκίνητα, λεωφορεία ή καυστήρες θέρμανσης και πιθανότατα όχι από βιομηχανικές μονάδες. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι Έλληνες επιστήµονες που διενήργησαν τις εξειδικευµένες µετρήσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, στον υποθετικά καθαρό ουρανό της Αθήνας υπήρχαν µικροσωµατίδια που αποτελούνταν µόνο από αρσενικό, χωρίς άλλη πρόσµειξη από βαρέα µέταλλα.
Τα δείγµατα για τις εξειδικευµένες µετρήσεις, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ελήφθησαν από τρεις επιστήμονες στη διάρκεια ηµερών κατά τις οποίες η ατµόσφαιρα ήταν φαινοµενικά πεντακάθαρη, χωρίς ανέµους και µεταφορά σκόνης.
Η έρευνα, που θα δηµοσιευτεί στην επιθεώρηση πυρηνικής φυσικής «Nuclear Instruments and Methods in Physics Research», στηρίχτηκε σε εξειδικευµένες µετρήσεις στη Γερµανία και είναι η πρώτη του είδους που διενεργείται στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.
Το Αρσενικό, σύμφωνα µε τη λίστα που εκδίδει κάθε χρόνο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Enviromental Protection Agency), αποτελεί την πιο τοξική χηµική ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου